Groene energie is de laatste jaren steeds belangrijker geworden vanwege de klimaatverandering. Een goed milieu begint echter bij jezelf, maar hoe? Een simpele eerste stap: overstappen naar groene energie. Groene energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals zonne-energie, windkracht en waterkracht. Wil jij graag groene energie, maar ook blijven besparen? Via EasySwitch.nl kun je eenvoudig groene energie vergelijken en overstappen. Met behulp van het duurzaamheids filter in de vergelijker krijg jij alleen energiecontracten te zien die écht duurzaam zijn. Zo ben je voordelig uit en draag je bij aan een beter milieu!
Groene energie wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals de zon, de wind, waterkracht of biomassa. Met deze bronnen kun je oneindig energie opwekken in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, die raken na verloop van tijd op. Als we over energie spreken onderscheiden we twee begrippen: stroom en gas. Binnen groene energie onderscheiden we groene energie en groen gas.
Bij de productie van groene energie komt geen of zeer weinig CO2 vrij. Groene energie is daarom minder schadelijk voor mens en milieu. De tegenhanger van groene energie is grijze stroom die met fossiele brandstoffen wordt opgewekt. Onder fossiele brandstoffen verstaan we aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool. Bij het opwekken van grijze stroom komt veel CO2 vrij en wordt het broeikaseffect versterkt.
Steeds meer energieleveranciers leveren groene stroom. Alleen niet alle groene stroom is ook daadwerkelijk groen, hoe kan dat?
In Europa mogen energieleveranciers die daadwerkelijke groene stroom opwekken Garantie van Oorsprong (GvO) certificaten verkopen. Dit gebeurt wanneer een leverancier meer groene stroom opwekt dan wat die kwijt kan. Deze GvO’s worden verkocht aan leveranciers die (te) weinig groene stroom opwekken of helemaal geen. Met een GvO mag een energieleverancier claimen dat hij groene energie levert, terwijl hij eigenlijk grijze energie levert.
Als eerste kan je kijken naar het onderzoek van WISE in samenwerking met de Consumentenbond. Zij onderzoeken elk jaar hoe duurzaam de energieleveranciers van Nederland daadwerkelijk zijn. Elke leverancier wordt beoordeeld op investeringen, inkoop en levering. Hier komt een cijfer uit en dat cijfer laat zien hoe groen een energieleverancier daadwerkelijk is. In de afbeelding hiernaast zie je welke laatste beoordeling de particuliere energieleveranciers in Nederland van WISE hebben gekregen. Op de pagina van de energieleverancier zelf lees je waarom jouw energieleverancier een hoge of lage beoordeling van WISE heeft gekregen. Ga dus snel naar de pagina van jouw energieleverancier.
Als tweede vinden wij dat een duurzaam of groen contract alleen zo mag worden genoemd als de energie in Nederland wordt opgewekt door hernieuwbare bronnen: wind, water en zon. En wanneer het gas minstens CO2-gecompenseerd is. Daarom kan je bij ons het filter duurzaamheid aanzetten in de vergelijker en krijg je alleen de energiecontracten te zien, waarvan de energie echt groen is.
Bron: WISE
Echt groen gas bestaat niet, bij het verbranden van gas komt altijd CO2 vrij. Wel bestaan er duurzame manieren om grijs gas wat groener te maken. De meest groene manier is biogas. Biogas bestaat uit onder andere resten van groente en fruit, tuinafval, koeienmest en slib. Nadat het gas gezuiverd en gedroogd is kan het gebruikt worden. Thuis merk je geen verschil tussen grijs gas en biogas. Biogas is wat duurder, maar wel duurzamer.
Een andere manier om gas wat groener te maken is door de CO2-uitstoot van grijs gas te compenseren. Leveranciers investeren in buitenlandse klimaatprojecten, zoals het grootschalig planten van bomen. Hierdoor wordt het geleverde grijze gas een beetje groen.
Bij het antwoord op deze vraag moet er onderscheid gemaakt worden tussen het daadwerkelijk opwekken van groene energie en het afsluiten hiervan. Het is (nu nog) duurder om groene energie te maken. Wat betreft het afsluiten van groene energie, dit kan tegenwoordig goedkoper zijn. Maar dit is alleen het geval wanneer een energieleverancier de grijze stroom ‘vergroent’ met behulp van GvO-certificaten. Wanneer een energieleverancier groene stroom zelf opwekt en geen gebruik maakt van GvO’s is groene energie iets duurder.
Als jij alleen energieleveranciers wilt vergelijken die écht groene energie contracten hebben. Zet dan in onze vergelijker het duurzaamheidsfilter aan en je krijg alleen contracten met duurzame energie te zien met écht groene energie en minstens CO2-gecompenseerd gas.
De gasprijs staat momenteel op het hoogste punt sinds tijden. Door toenemende vraag vanuit Azië en een gebrek aan zon en wind, is de gasprijs op de...
Lees meerVandaag heeft de minister van Financiën de Miljoenennota en Rijksbegroting overhandigt aan de Tweede Kamer. Hieronder vind je de belangrijkste punten die van...
Lees meerEnergieleveranciers bieden weer flinke kortingen aan op energiecontracten. Voor een tweepersoonshuishouden loopt de korting bij een 1-jarig energiecontract op...
Lees meer