Energieleverancier kiezen

Ben je op zoek naar een nieuwe leverancier of ga je voor het eerst een energieleverancier kiezen? Dan heb je waarschijnlijk een aantal vragen. Welke energieleverancier past bij mij? Wat voor soort contract moet ik afsluiten? En hoe stap ik over? Voordat je een energieleverancier kiest, is het handig als je weet waar je allemaal op moet letten. Op deze pagina vind je een handige checklist en stappenplan die je helpen bij het maken van een keuze.

Vergelijk energieprijzen
De energieprijzen op de groothandelsmarkt blijven al enkele maanden redelijk stabiel. Energieleveranciers hebben hun energieprijzen daarop aangepast en geven nieuwe klanten hoge korting op energiecontracten. Hierdoor kun je als switcher tot wel €800 per jaar besparen op je energiekosten! Vergelijk het aanbod van leveranciers in onze vergelijker en stap direct over. Wil je liever het advies van onze energie-expert lezen? Bekijk dan het advies van Tom voor je energiecontract.

Checklist energieleverancier kiezen:

In 4 stappen een energieleverancier kiezen

1
Energieleverancier kiezen stap 1

Kies de looptijd: 1, 3, 5 jaar of onbepaalde tijd

2
Energieleverancier kiezen stap 2

Kies je energietarief: vast of variabel

3
Energieleverancier kiezen 3

Vergelijk energieleveranciers

4
Energieleverancier kiezen 4

Kies je energieleverancier

2. Betrouwbaarheid energieleverancier

Hoe kies je een betrouwbare energieleverancier? In de huidige energiemarkt zien we deze vraag steeds meer voorbij komen. Best wel logisch, als je bedenkt dat er in 2021 ruim zeven energieleveranciers failliet gingen. Vooral kleinere leveranciers kwamen door de hoge energieprijzen in de problemen. Zij moeten nu vaak energie inkopen die een stuk duurder is, dan wat hun klanten ervoor betalen. Om de betrouwbaarheid van een energieleverancier vast te stellen kun je letten op de volgende zaken:

Betrouwbaarheid energieleverancier

De leveringsvergunning

Als je wil weten of een leverancier betrouwbaar is dan moet je weten of het energiebedrijf financieel gezond is. Het is alleen erg lastig om hierachter te komen. Je kunt niet zomaar de bedrijfsfinanciën van energieleveranciers inzien. In Nederland ziet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) erop toe dat energiebedrijven aan de leveringsvoorwaarden kunnen voldoen. Bedrijven mogen niet zomaar energiecontracten aanbieden, zij moeten aantonen dat ze leveringszekerheid kunnen bieden en financieel in de positie zijn om dit te blijven doen. Pas als het bedrijf aan alle voorwaarden voldoet, krijgt het een vergunning voor het leveren van energie.

Gedragscode energieleverancier

Een andere manier om de betrouwbaarheid van een energieleverancier na te gaan, is door te controleren of het energiebedrijf de vrijwillige ‘Gedragscode Consument en Energieleverancier’ heeft getekend. Energieleveranciers die zich aansluiten bij deze gedragscode, beloven consumenten op een juiste manier voor te lichten en op een goede en eerlijke manier te benaderen. Voor een overzicht van alle leden (de energieleveranciers die de gedragscode hebben ondertekend) kun je terecht op de website van Energie Nederland.

Geschillencommissie

De betrouwbaarheid van een leverancier kun je ook inschatten aan de hand van de hoeveelheid klachten. Als er veel klachten over een energieleverancier binnenkomen, dan kun je je afvragen of het verstandig is om hier een contract bij af te sluiten. Let vooral op klachten die gaan over onjuiste eindafrekeningen en welkomstkortingen die niet worden uitgekeerd. Je kunt de klachten bekijken op de website van de geschillencommissie. Via deze website dienen consumenten (tegen betaling) klachten in die gaan over hun energieleverancier of contract.

Is een grotere energieleverancier betrouwbaarder?

In 2021 zijn het vooral de kleinere energiebedrijven geweest die het hoofd niet meer boven water konden houden. In tegenstelling tot de grotere energieleveranciers hebben zij minder financiële buffers opgebouwd waar ze op terug kunnen vallen. Volgens een onderzoek* van de Vastelastenbond staan de volgende energieleveranciers er financieel gezien goed voor; zij hebben een gemiddelde tot hoge solvabiliteit:

*Het onderzoek is gebaseerd op de laatst bekende jaarcijfers van 2021

3. Type contract: vast of variabel?

Er zijn twee soorten energiecontracten: vast of variabel. In de huidige energiemarkt is het vaak lastig om een keuze tussen deze twee opties te maken. Dit neemt echter niet weg dat we je wel een algemeen advies kunnen geven over het soort energiecontract dat je kunt kiezen.


Vaste energietarieven

Bij een contract met vaste tarieven weet je waar je aan toe bent, want je betaalt een vast tarief voor je stroom en gas gedurende de gekozen looptijd van je contract.

Voordelen vast contract

  • Gedurende je contract betaal je een vast tarief
  • Je weet waar je aan toe bent
  • Geen sprake van onverwachte prijsstijging

Nadelen vast contract

  • Vast contract is niet maandelijks opzegbaar
  • Je betaalt een opzegboete als je voortijdig overstapt
  • Dalen de prijzen? Dan zit jij nog vast aan de hogere tarieven


Variabele energietarieven

Bij een variabel contract kunnen de tarieven stijgen of dalen gedurende je contract. In Nederland wijzigen energieleveranciers de variabele energietarieven doorgaans 2 keer per jaar: op 1 januari en 1 juli.

Voordelen variabel contract

  • Maandelijks opzegbaar
  • Je profiteert van spontane prijsdalingen
  • Je betaalt geen opzegboete bij vroegtijdig overstappen

Nadelen variabel contract

  • Minder zekerheid: gedurende je contract varieert je maandtarief
  • Als de energieprijzen stijgen, ga je meer betalen
  • Een variabel contract is vaak duurder dan een eenjarig vast contract

4. Looptijd van je contract: 1,3,5 jaar of onbepaalde tijd

Het is belangrijk om te bedenken voor welke periode je een nieuw contract wil afsluiten. Je kunt kiezen voor een energiecontract van 1, 3, 5 jaar of onbepaalde tijd. Over het algemeen is het goedkoper om te kiezen voor een eenjarig contract met vaste tarieven. Op die manier kun je ieder jaar profiteren van een welkomstpremie en scherpe tarieven.

Let op!
In verband met de hoge energieprijzen is er geen/beperkt aanbod in onze vergelijker. Hierdoor kun je nu niet profiteren van welkomstkortingen en scherpe tarieven.


5. Energiekosten

Als je een energieleverancier gaat kiezen dan let je natuurlijk ook op de energiekosten. Deze kan je – zodra er weer aanbod is – gemakkelijk vergelijken via onze energievergelijker. In de tussentijd kan je met behulp van onze handige energie besparen tips de energiekosten drukken.

Energieleverancier kiezen? Vul je gegevens in

7. Kies je voor groene of grijze energie?

Vind jij duurzaamheid belangrijk? Dan kan je in onze vergelijker aangegeven dat je een energieleverancier zoekt die duurzame energie levert. De duurzame optie is bij ons ook echt duurzaam: de stroom wordt opgewekt in Nederland en de CO2-uitstoot van gas wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld het aanplanten van bomen.

Daarnaast kun je ook letten op de duurzaamheidsscore van de leverancier. Ieder jaar publiceert WISE een onderzoek over de duurzaamheid van energieleveranciers. Elke leverancier wordt beoordeeld op investeringen, inkoop en levering. Hier komt een cijfer uit dat laat zien hoe groen een energieleverancier daadwerkelijk is.

Energieleverancier kiezen

Bron: WISE

9. Klantenservice

Vind jij het belangrijk dat je bij vragen altijd terecht kan bij de klantenservice? Dan kun je hier ook rekening mee houden bij het kiezen van een energieleverancier. Je kunt bijvoorbeeld controleren of de energieleverancier van je keuze de volgende services aanbiedt:

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Goede bereikbaarheid
  • Korte wachttijden
  • Ruime openingstijden
  • Persoonlijke inlogomgeving

10. Ik heb een energieleverancier gekozen, wat nu?

Heb je een energieleverancier gekozen? Overstappen van energieleverancier is binnen 5 minuten geregeld en wij helpen je met de rest. Na je aanvraag, krijg je van ons direct een e-mail ter bevestiging. We sturen je aanvraag ook door aan je nieuwe energieleverancier, die vervolgens je lopende contract opzegt.

Vergelijk Energie

Energieleverancier kiezen

Laatste nieuws

Energie

Een stijgende gasprijs: wat moet je nu doen?

De gasprijs staat momenteel op het hoogste punt sinds tijden. Door toenemende vraag vanuit Azië en een gebrek aan zon en wind, is de gasprijs op de...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag: dit zijn de gevolgen voor je energierekening in 2025

Vandaag heeft de minister van Financiën de Miljoenennota en Rijksbegroting overhandigt aan de Tweede Kamer. Hieronder vind je de belangrijkste punten die van...

Lees meer
Energie

Kortingen energiecontract lopen op tot € 458,- in augustus

Energieleveranciers bieden weer flinke kortingen aan op energiecontracten. Voor een tweepersoonshuishouden loopt de korting bij een 1-jarig energiecontract op...

Lees meer