Kernenergie

Energie die wordt opgewekt in kerncentrales wordt kernenergie genoemd. Grijze stroomproducten bestaan vaak voor een gedeelte uit kernenergie. Alleen wanneer je voor een energieproduct kiest met uitsluitend groene stroom, weet je zeker dat je geen kernenergie krijgt.

Over kernenergie

Bij de splitsing van atoomkernen komt energie vrij. De warmte die bij deze splitsing ontstaat, wordt omgezet in elektriciteit. De elektriciteit wordt ook wel kernenergie genoemd.

Kernreactor

Kernenergie wordt gewonnen in een beschermde omgeving. Hier worden kernreactoren voor gebruikt.

Uranium

Een kerncentrale kan alleen draaien op uranium. Uranium komt over de hele wereld voor in rotsen, bodem en zeewater. De grondstof komt het meeste voor in Australië, Kazachstan, Canada, VS, Zuid-Afrika, Rusland, Namibië, Niger, Brazilië, Mongolië en Oezbekistan.

Energieleveranciers en kernenergie

Kernion is in Nederland de enige energieleverancier die alleen kernenergie levert. Verder zijn er zo’n tien energieleveranciers die kernenergie leveren.

Hoe weet ik of mijn energieleverancier kernenergie levert?

Of je energieleverancier ook kernenergie levert, kun je terugzien in het stroometiket. Hier staat de samenstelling op van de elektriciteit die je ontvangt. Het stroometiket zie je staan onder de informatie van een energieleverancier.

Ik wil geen gebruik maken van kernenergie

Als je geen gebruik wilt maken van kernenergie, kun je kiezen voor een groen stroomproduct. Als je groene stroom afneemt, ben je ervan verzekerd dat het niet gaat om kernenergie. Wanneer je voor grijze energie kiest, bestaat er de kans dat deze voor een gedeelte bestaat uit kernenergie.

De voor- en nadelen van kernenergie

De meningen over kernenergie lopen sterk uiteen, kernenergie kent zijn voor- en nadelen:

Voordelen Nadelen
Geen CO2 – uitstoot Produceert radioactief restafval, dat nog lange tijd schadelijk is voor mens en milieu.
Grote productie kernenergie per centrale Winning, verwerking en vervoer van uranium brengt gezondheidsrisico’s en milieuschade met zich mee.
Grondstof voor kernenergie (uranium) is relatief goedkoop en zeer voorradig Risico van verspreiding kernwapens of sabotage.
Minder afhankelijk van politiek instabiele regio’s Kerncentrales zijn erg duur om te bouwen.

Voorstanders en tegenstanders

Kernenergie kan beschouwd worden als veilig, duurzaam en noodzakelijk voor het tegengaan van klimaatverandering. Toch kan het ook gezien worden als onveilig: het radioactieve afval en het risico op ernstige ongevallen, zoals Fukushima in Japan.

Radioactief afval en straling

Een van de grootste nadelen van kernenergie is het radioactieve afval. Dit afval ontstaat in de kerncentrale, maar ook het sloopafval van de uraniumwinning is radioactief. Het afval dat bij kernenergie en de winning van uranium vrijkomt blijft tienduizenden jaren straling afgeven. Er is hier nog geen definitieve opslag voor ontwikkeld.

CO2-uitstoot vrij

Bij de opwekking van kernenergie komt netto 10 tot 100 keer minder CO2 vrij dan bij de energieopwekking uit fossiele brandstoffen. De hoeveelheid CO2 is vergelijkbaar met de CO2 uitstoot bij de opwekking van windenergie, water en zon.

Kans op een ongeval

De kans op een ongeval zal klein zijn, maar is nooit geheel uit te sluiten. De gevolgen van een ongeval met een kerncentrale zijn erg groot, denk aan de kernramp van Fukushima in Japan. Een ongeluk met een kerncentrale zal nog lang nadelige gevolgen hebben zoals bijvoorbeeld verhoogde stralingsniveau’s.

Productie van kernwapens

Kernenergie vormt een risico op misbruik, omdat kerncentrales gemakkelijk gebruikt kunnen worden voor de productie van kernwapens.

Nederland en kernenergie

In Nederland beschikken wij over slechts één kerncentrale. Deze centrale staat in Borssele, Zeeland. Deze kerncentrale produceert zo’n 4% van de totale 10% kernenergie waarvan wij in Nederland gebruik maken. De rest van de kernenergie wordt daarom vanuit het buitenland geïmporteerd.

Kerncentrale in Borssele, Zeeland

De kerncentrale in Borssele heeft een vermogen van 450 megawatt. De kerncentrale levert gemiddeld 4 miljard kWh kernenergie per jaar. Dit is genoeg energie om ruim een miljoen huishoudens voor een jaar van stroom te voorzien.

Onderzoek met kernenergie

In Nederland wordt op verschillende plekken onderzoek verricht met kernenergie. In Delft (Hoger Onderwijs Reactor) en Petten (Hoge Flux Reactor), staan onderzoeksreactoren waar onderzoek wordt gedaan met kernenergie voor onder andere medische toepassingen.

Radioactiviteit

Radioactieve straling kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij mens en dier. Het verhoogt de kans op leukemie, afwijkingen en erfelijke aandoeningen. Afval dat hoogradioactief is blijft tot wel tienduizenden jaren straling afgeven.

Wat gebeurd er nu met radioactief afval

Er bestaan twee typen radioactief afval: warmteproducerend afval en niet-warmteproducerend afval. Warmteproducerend afval is een restproduct van uranium en wordt in fabrieken buiten Nederland gerycycled. Dit is opnieuw als grondstof herbruikbaar. De onbruikbare delen worden door de opwerkingsfabriek gemengd tot een stabiele glasvorm, waarna het in een container wordt gegoten. Dit afval, wat verglaasd is, wordt tijdelijk opgeslagen in een opslaggebouw in Vlissingen (HABOG). Een definitieve opslag hiervoor is nog niet gevonden. Niet-warmteproducerend hoogactief afval wordt geperst en in beton gegoten.

Derde generatie kerncentrales

De kerncentrales die tegenwoordig gebruikt worden zijn voornamelijk derde generatie centrales. Er wordt momenteel nog onderzoek gedaan naar vierde generatie kerncentrales. Vierde generatie kerncentrales moeten de reactorveiligheid verhogen en de hoeveelheid en levensduur van radioactief afval verminderen.

Kernenergie en de keuze voor een energieleverancier

Hoe sta jij tegenover kernenergie? Vind je de voordelen opwegen tegen de nadelen, of zie je juist het gevaar van kernenergie? Voor iedere mening bestaat een passende energieleverancier. Zie je de voordelen van kernenergie, dan kies je een energieleverancier zoals Kernion. Zie je enkel nadelen van kernernergie, kies dan voor een energieleverancier die groene stroom levert.

Laatste nieuws

Blog

Prinsjesdag: dit zijn de gevolgen voor je energierekening in 2025

Vandaag heeft de minister van Financiën de Miljoenennota en Rijksbegroting overhandigt aan de Tweede Kamer. Hieronder vind je de belangrijkste punten die van...

Lees meer
Energie

Kortingen energiecontract lopen op tot € 458,- in augustus

Energieleveranciers bieden weer flinke kortingen aan op energiecontracten. Voor een tweepersoonshuishouden loopt de korting bij een 1-jarig energiecontract op...

Lees meer
Energie

Een stijgende gasprijs: wat moet je nu doen?

De gasprijs steeg de afgelopen week naar het hoogste punt sinds tijden. Door toenemende onrust over de gastoevoer naar Europa raakte de gasprijs € 40,- per...

Lees meer