Leveringskosten

Leveringskosten zijn de kosten die je energieleverancier rekent voor de levering van stroom en gas. Deze leveringskosten zijn te onderscheiden in vaste kosten en variabele kosten.

Vaste en variabele kosten

De leveringskosten bestaan uit twee onderdelen:

  1. Vaste leveringskosten: dit zijn de kosten die je standaard betaalt, ongeacht de hoeveelheid gas of stroom die je verbruikt. Vaste leveringskosten worden ook wel vastrecht genoemd. De hoogte van deze kosten mag de leverancier zelf bepalen. Dit verschilt dus per energieleverancier.
  2. Variabele leveringskosten: Met je energieleverancier heb je een prijs per kWh en/of m3 afgesproken. Hoe hoog deze kosten uiteindelijk zijn is afhankelijk van jouw verbruik. Hoe meer je verbruikt hoe meer je moet betalen. Daarom worden deze kosten ook ‘verbruikskosten‘ genoemd.

 

 

Enkel of dubbeltarief

Afhankelijk van je elektriciteitsmeter kun je gebruikmaken van een enkel-, normaal of daltarief. Met een enkele meter (1 telwerk) betaal je altijd het enkel tarief. Als je een slimme meter hebt kun je gebruik maken van het dubbeltarief, dan betaal je tijdens ‘daluren’ een lager tarief en in de ‘piekuren’ een normaal tarief.

Energierekening

opbouw-energierekening

Percentage van de energierekening

De energierekening bestaat uit verschillende onderdelen. De energierekening bestaat voor grofweg 40% uit leveringskosten. 21% van de energierekening bestaat uit netbeheerskosten. De overheidsheffingen beslaan ongeveer 38% van de energierekening. Op de netbeheerkosten en overheidsheffingen kun je niet besparen, deze tarieven staan namelijk vast.

Besparen op het leveringstarief

Iedere energieleverancier rekent een ander leveringstarief, zij mogen immers zelf de hoogte van hun vaste en variabele leveringskosten (exclusief belastingen) bepalen. Denk je teveel te betalen voor de levering van stroom en gas? Dan kun je hierop besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Vergelijk de tarieven van energieleveranciers via onze energievergelijker en zie direct hoeveel je kunt besparen.

Afschaffing regionale transporttoeslag

Vanaf 1 januari 2020 is de regionale transporttoeslag voor gasleveringen veranderd naar een algemeen tarief. Hierdoor betaal je in heel Nederland hetzelfde tarief. Dat was voorheen afhankelijk van de afstand tot het winningsgebied in Groningen. Hoe verder je van Groningen vandaan woonde, hoe meer je moest betalen.

 

Laatste nieuws

Energie

Energierekening in 2025: alle veranderingen op een rijtje

Hogere netbeheerkosten, lagere energiebelasting en het Energie Noodfonds sluit haar deuren. Er verandert een hoop aan de energierekening in 2025. Wat betekent...

Lees meer
Energie

Een stijgende gasprijs: wat moet je nu doen?

De gasprijs staat momenteel op het hoogste punt sinds tijden. Door toenemende vraag vanuit Azië en een gebrek aan zon en wind, is de gasprijs op de...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag: dit zijn de gevolgen voor je energierekening in 2025

Vandaag heeft de minister van Financiën de Miljoenennota en Rijksbegroting overhandigt aan de Tweede Kamer. Hieronder vind je de belangrijkste punten die van...

Lees meer