Een stijgende gasprijs: wat moet je nu doen?

Gasprijs-stijgt-wat-moet-je-nu-doen

De gasprijs steeg de afgelopen week naar het hoogste punt sinds tijden. Door toenemende onrust over de gastoevoer naar Europa raakte de gasprijs € 40,- per megawattuur aan op de groothandelsmarkt. Maar wat betekent deze stijging voor de tarieven in jouw energiecontract en moet je actie ondernemen? We leggen je alles uit per soort contract.


Voor bestaande vaste contracten verandert er niks

Had je een vast contract en is de einddatum nog niet in zicht? Dan merk je de stijging van de gasprijs niet. De tarieven uit een vast contract staan vast gedurende je contract, ook als de prijzen op de energiemarkt flink schommelen.

Dynamische contracten meteen gestegen in prijs

Heb je een dynamisch energiecontract? Dan zie je de prijsstijging direct terug in je energiecontract. De gasprijs in een dynamisch energiecontract is afhankelijk van de spotmarkt en verandert daarom elke dag. De gemiddelde prijs per m3 gas van dynamische leveranciers steeg van € 1,17 naar € 1,25 per m3. Ook de stroomprijs stijgt meteen mee: elektriciteit wordt vaak opgewekt met grote gasturbines. Een dynamisch energiecontract is vrij opzegbaar en je hebt dan ook de mogelijkheid om direct over te stappen.

Variabele contracten mogelijk duurder op de korte termijn

Bij variabele contracten bewegen de prijzen mee met de prijzen op de energiemarkt, maar er zit wat vertraging in. Energieleveranciers veranderen de prijzen meestal twee of meer keer per jaar. Heb je nu een variabel contract? Dan kun je verwachten dat de prijzen in je contract stijgen op de korte termijn. Wel is dit afhankelijk van de ontwikkeling van de gasprijs. Daalt deze weer? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Een variabel contract is vrij opzegbaar, je hebt dus de mogelijkheid om direct over te stappen.

Nieuwe contracten: lagere bonus, hogere leveringstarieven

De prijzen in nieuwe vaste energiecontracten, van 1 of 3 jaar, stegen de afgelopen week licht. Een aantal leveranciers verhoogde de vaste leveringskosten en bij andere leveranciers daalde de loyaliteitsbonus, een korting die je aan het einde van je energiecontract krijgt. Voor een standaard tweepersoonshuishouden (2500 kWh, 1300 m3) is de energierekening € 36,- hoger per jaar, zo’n € 3,- op maandbasis. Hoe langer de hoge gasprijs aanhoudt, hoe hoger de tarieven van nieuwe vaste contracten. De hoogte van gasprijzen in contracten ligt daarnaast aan het inkoopmoment van leveranciers.

Nu een vast contract afsluiten of niet?

Wat moet je nu doen? Houdt de onrust over de gastoevoer naar Europa aan, dan bestaat er een kans dat de gasprijs de komende tijd nog verder stijgt. Onze experts raden daarom aan om een éénjarig energiecontract af te sluiten met vaste tarieven, de stijgende gasprijs heeft dan geen invloed op jouw energierekening. De gasprijs uit de energiecontracten in onze energievergelijker ligt op het moment nog relatief laag. Heb je de mogelijkheid om over te stappen? Dan is nu het moment.

Kom je er niet uit? Lees dan ons advies over het energiecontract.

Over de auteur: Tom Schlagwein

Sinds 2019 is Tom Schlagwein energie-expert bij EasySwitch.nl. Hij volgt de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt en geeft onafhankelijk advies voor je energiecontract.

Tom Schlagwein, energie-expert

Tom Schlagwein

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: