Stijging van de Europese gasprijzen door onzekerheden over gastoevoer uit Rusland

Gasprijs-stijgt

De Europese gasprijzen hebben het hoogste niveau sinds december 2023 bereikt. Deze stijging is het gevolg van berichten dat Oekraïne een belangrijk doorvoerpunt voor Russisch gas heeft ingenomen. Dit nieuws heeft geleid tot zorgen over de continuïteit van de gastoevoer naar Europa, waardoor de marktprijs direct stijgt.


Zorgen over aanvoer van Russisch gas naar Europa

Op donderdagochtend bereikte de marktprijs op de Amsterdamse gasbeurs 39,45 euro per megawattuur, de hoogste waarde van het jaar. Dit volgde op onbevestigde berichten dat het Oekraïense leger een cruciaal doorvoerpunt bij de Russische grensstad Sudzja heeft overgenomen. Dit doorvoerpunt is momenteel het enige operationele kanaal voor de aanvoer van Russisch gas naar Europa.

Doorvoer van gas vooralsnog op normaal niveau

Hoewel de Oekraïense beheerder van het gasnet en het Russische gasbedrijf Gazprom verklaarden dat de gasdoorvoer normaal bleef, zijn de markten onrustig. De vrees voor mogelijke onderbrekingen in de gastoevoer heeft een opwaartse druk gezet op de gasprijzen. Op dit moment zijn veel landen bezig met het aanvullen van hun gasvoorraden voor de winter.

De militaire spanningen lopen verder op

Volgens Russische autoriteiten begon de Oekraïense inval in de regio Koersk op dinsdag, wat leidde tot hevige gevechten en de noodtoestand in de regio. Kyiv zelf heeft officieel geen commentaar gegeven op de vermeende inname van het doorvoerpunt, maar evacueert wel dorpen in de grensregio.

Gasprijs stond dit jaar nog niet eerder zo hoog

De laatste keer dat de gasprijs zo hoog was, dateert van december vorig jaar. In de loop van de week steeg de prijs van ongeveer € 35,- naar € 39,45 per megawattuur. Eerder waren de onrust in het Midden-Oosten en de angst voor een financiële crisis al redenen voor een stijging van de gasprijs.

“De stijging van de gasprijzen benadrukt de kwetsbaarheid van de Europese energievoorziening en de impact van geopolitieke gebeurtenissen op de markten. Ondanks geruststellende berichten van gasbedrijven blijft de onzekerheid groot.”
Tom Schlagwein , Energie-expert

De gevolgen voor je energiecontract

Vast energiecontract

Voor huishoudens met een vast contract verandert er niks. De tarieven staan tijdens de looptijd van het contract vast, dus zij blijven de gasprijs uit het contract betalen. De stijging van de gasprijs is nog niet te zien in de tarieven van nieuwe vaste contracten. Dit heeft te maken met het moment van inkopen van leveranciers. Mochten de prijzen op de groothandelsmarkt voor langere tijd hoog blijven dan zullen de tarieven van nieuwe contracten op den duur stijgen.

Variabel energiecontract

De prijzen van variabele contracten kunnen komende periode stijgen. Ook hier hangt het af of de gasprijs op dit niveau blijft of weer wat daalt. Sommige leveranciers passen de prijzen maandelijks aan, andere per kwartaal of halfjaar.

Dynamisch energiecontract

Bij dynamische energiecontracten is de stijging direct zichtbaar. Je betaalt vandaag zo’n € 1,22 per m3 gas. Eind juli was dit nog € 1,17 per m3. Mocht de gasprijs weer zakken dan zal dit ook direct weer merkbaar zijn in de dynamische gasprijs.

Advies voor je energiecontract

Moet ik nu blijven zitten of overstappen naar een nieuw contract? En moet ik dan vast, variabel of dynamisch kiezen? Dat zijn vragen die we nu veel krijgen. Daar is geen algemeen antwoord op te geven omdat de situatie per huishouden verschilt. Heb je behoefte aan meer advies voor je energiecontract? Bekijk dan het advies van Energie-expert Tom Schlagwein. Per situatie geeft hij advies over wat je het beste kunt doen. Bovendien kun je contact opnemen met onze energie-experts zodat zij jou van passend advies kunnen voorzien.

Over de auteur: Tom Schlagwein

Sinds 2019 is Tom Schlagwein energie-expert bij EasySwitch.nl. Hij volgt de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt en geeft onafhankelijk advies voor je energiecontract.

Tom Schlagwein, energie-expert

Tom Schlagwein

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: