Grootzakelijk energie vergelijken

Binnen de energiemarkt wordt er onderscheid gemaakt tussen consumenten energiecontracten en zakelijke energiecontracten. Als grootverbruiker val je onder de grootzakelijke energiemarkt. Op deze pagina leggen we uit wat grootzakelijk energie is en waar je op kan letten. Een goede keuze voor een energiecontract kan jou, als grootverbruiker, veel geld besparen. Vraag nu vrijblijvend een offerte aan.

 



Wat is zakelijke energie?

Energieleveranciers hebben een aparte vergunning nodig om zakelijke energie te mogen leveren. Niet alle energieleveranciers mogen zakelijke energie leveren.

Zakelijke energie is energie die alleen wordt geleverd aan een gebouw met een zakelijke functie. Wanneer je in aanmerking komt voor een zakelijk contract hangt van de gegevens in het kadaster af.

  • Heeft je adres in het kadaster een woonfunctie dan heb je een ZZP contract nodig. ZZP-energiecontracten vallen onder de consumenten contracten, deze kan je afsluiten via onze vergelijker.
  • Heeft je adres een andere functie dan een woonfunctie dan heb je een zakelijk energiecontract nodig. Afhankelijk van het verbruik wordt er onderscheid gemaakt tussen kleinzakelijk (MKB) en grootzakelijke energie.

Kijk in het Kadaster wat de functie is van jouw adres.

Wat is het verschil tussen MKB en grootzakelijk?

Je bent volgens de Elektriciteitswet een grootverbruiker wanneer je een elekticiteitsaansluiting groter dan 3x 80 Ampére (vanaf 100.000 kWh) hebt. Bij de Gaswet is dit een gasaansluiting die groter is dan G25 en meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat. Met andere woorden vanaf een verbruik van 100.000 kWh ben je een grootverbruiker, bij een verbruik minder dan 100.000 kWh ben je een kleinverbruiker.
Ter vergelijking: de meeste huishoudens hebben een elektriciteitsaansluiting 3×25 Ampére en een gasaansluiting (G4-G6). De meeste zakelijke kleinverbruikers hebben een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3x 80 Ampére en een gasaansluiting met een doorlaatwaarde van maximaal G25.
Je kan bij je netbeheerder navragen wat de grootte van jouw elecktriciteit- en/of gasmeter is.

Is grootzakelijke energie goedkoper?

Grootzakelijke energie is voordeliger dan particuliere en kleinzakelijke energiecontracten. Dit heeft te maken met de aftrekbare btw én de inkoop van een grote hoeveelheid energie door de leverancier. Een grotere hoeveelheid energie in één keer inkopen is voor een energieleverancier altijd goedkoper. Houdt er daarnaast wel rekening mee dat je naast een energierekening ook een aparte factuur voor de netbeheerkosten ontvangt.

Wat zijn de grootzakelijk energietarieven?

Grootzakelijke energie heeft geen standaard tarieven. Zodra jij een offerte aanvraagt zal de energieleverancier op basis van jouw verwachtte verbruik jou een aanbieding doen. De energieleverancier maakt een kostenplaatje van de huidige energietarieven en de hoeveelheid energie die zij moeten inkopen om aan de energiebehoefte van jouw bedrijf te kunnen voldoen. Het is voor een leverancier namelijk niet rendabel om van te voren zo’n grote hoeveelheid energie in te kopen, zonder zeker te weten dat ze deze ook zullen verkopen.

Waar moet ik op letten bij het aanvragen van grootzakelijke energie?

Als jij erover nadenkt om een grootzakelijk energiecontract aan te vragen is het verstandig op de volgende punten te letten:

  • Type aansluiting: Voordat je een zakelijk energiecontract afsluit is het belangrijk om uit te zoeken welk type aansluiting er in het (kantoor) pand aanwezig is en/of welk type je nodig hebt.
  • Functie: Heeft het adres alleen een kantoorfunctie of is er ook sprake van een woonfunctie.
  • Annuleren: Je hebt géén 14 dagen bedenktijd. Zodra jij de offerte accepteert zit je vast aan het energiecontract.
  • Looptijd van het contract: Hoe lang loopt het aangeboden energiecontract.
  • Gecontracteerde volume: Wat is het volume dat je volgens het contract mag verbruiken.
  • Bandbreedte: Hoeveel speling heb je ten opzichte van het gecontracteerde volume.

Wat is het gecontracteerd volume en bandbreedte?

  • Het gecontracteerd volume is de ingeschatte hoeveelheid energie die je denkt te gaan verbruiken gedurende de looptijd van het contract.

Maar, het is soms lastig om in te schatten hoeveel energie je gaat verbruiken als je bijv. een 3-jarig contract afsluit en in dat geval kan je aan bandbreedte denken.

  • De bandbreedte is het maximale (in percentages uitgedrukt) energieverbruik, boven en onder het gecontracteerde volume, waarover het afgesproken energietarief wordt betaald.

Verbruik je meer dan de afgesproken bandbreedte dan betaal je een ander, vaak hoger tarief, daarnaast mag de energieleverancier in dit geval ook het gecontracteerde volume verhogen, waardoor het maximaal verbruiksvolume toeneemt. Alleen de extra kosten die dat met zich meebrengt zal de energieleverancier bij jou in rekening brengen. Houd er ook rekening mee dat je een boete kan krijgen wanneer je veel minder of veel meer verbruikt dan de afgesproken bandbreedte.

Is je vraag nog niet beantwoord of wil je graag meer informatie over grootzakelijke energie. Neem dan contact op met onze klantenservice en zij helpen je graag verder. Of vraag via onderstaande knop direct, vrijblijvend, een offerte aan.

Direct een grootzakelijke offerte aanvragen

Laatste nieuws

Energie

Een stijgende gasprijs: wat moet je nu doen?

De gasprijs staat momenteel op het hoogste punt sinds tijden. Door toenemende vraag vanuit Azië en een gebrek aan zon en wind, is de gasprijs op de...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag: dit zijn de gevolgen voor je energierekening in 2025

Vandaag heeft de minister van Financiën de Miljoenennota en Rijksbegroting overhandigt aan de Tweede Kamer. Hieronder vind je de belangrijkste punten die van...

Lees meer
Energie

Kortingen energiecontract lopen op tot € 458,- in augustus

Energieleveranciers bieden weer flinke kortingen aan op energiecontracten. Voor een tweepersoonshuishouden loopt de korting bij een 1-jarig energiecontract op...

Lees meer